AirLimnos

Χαρτογράφηση της ποιότητας του αέρα μέσω της επιστήμης των πολιτών.

Σχετικά με το AirLimnos

Η επιστημονική πρωτοβουλία «AirLimnos», υλοποιείται από τη Web2Learn, στο απομακρυσμένο νησί της Λήμνου.

Το έργο στοχεύει σε δύο βασικούς άξονες:

Χαρτογράφηση και παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στη Λήμνο, με τη συμμετοχή των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό, έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές με διαφορετική αστική πυκνότητα, όπως η Μύρινα, ο Μούδρος και το Λιβαδοχώρι.

Ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία παρακολούθησης και προστασίας της ποιότητας του αέρα στο νησί.

Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 και φιλοδοξεί να ενισχύσει τη γνώση και την περιβαλλοντική δράση της τοπικής κοινότητας.

Τοποθετήθηκαν 3 αισθητήρες ποιότητας αέρα

Μύρινα: Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου, η Μύρινα είναι ένα αστικό κέντρο με πυκνή οικιστική και εμπορική δραστηριότητα. Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας και άλλων πιθανών πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθιστώντας την κρίσιμο σημείο για την παρακολούθηση.

Μούδρος: O Μούδρος είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού. Το χειμώνα, η περιοχή έχει μικρό αριθμό κατοίκων αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρουσιάζει σημαντική εισροή τουριστών. Επιλέχθηκε λόγω της στρατηγικής του θέσης και της εγγύτητας με γεωργικές και θαλάσσιες δραστηριότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα. 

Λιβαδοχώρι: Βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Αυτή η τοποθεσία είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι μεταφορές επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στο νησί.

Smart Citizen Kit

Το Smart Citizen Kit είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο για περιβαλλοντική παρακολούθηση, διευκολύνοντας τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από οποιονδήποτε. Περιλαμβάνει έναν κεντρικό καταγραφέα δεδομένων (Data Board) που συνδέεται με διάφορους αισθητήρες, μετρώντας την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία κ.α. Πρόκειται για ένα προσιτό εργαλείο για την επιστήμη των πολιτών, την εκπαίδευση και την έρευνα.

PM2.5 και Ποιότητα Αέρα: Επιπτώσεις στην Υγεία και Σημασία της Παρακολούθησης

Το PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα) είναι ένας από τους σημαντικότερους ρύπους του αέρα που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια προέρχονται από καύση καυσίμων, βιομηχανικές δραστηριότητες, μεταφορές και φυσικές πηγές, όπως η σκόνη και οι δασικές πυρκαγιές. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων του PM2.5 στον αέρα είναι ζωτικής σημασίας για την εκτίμηση της ποιότητας του αέρα και την προστασία της δημόσιας υγείας.

2 Στόχοι

Μαθητές και κατάρτιση

Οι μαθητές των Γυμνασίων της Λήμνου συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια στα οποία μαθαίνουν για την επιστήμη που αφορά στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και αποκτούν πράσινες δεξιότητες.

Συμμετοχή και ενδυνάμωση

Οι κάτοικοι ενημερώνονται για τις επιπτώσεις της μόλυνσης του αέρα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία και για το πώς μπορούν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να υιοθετήσουν πράσινες πρακτικές.

Δράσεις

Αύγουστος 2024

Εγκατάσταση Αισθητήρων Αέρα

Οκτώβριος 2024

Νοέμβριος 2024

Γίναμε μέλος της Συμμαχίας CitiObs

Μάρτιος 2025

CitiObs Alliance Cases Cluster Συνάντηση

Απρίλιος 2025

Εργαστήρια σε σχολεία

Γνώρισε την ομάδα

Κατερίνα Ζούρου

Στρατηγική και επιστημονική εποπτεία | Web2Learn

Στεφανία Οικονόμου

Επιστήμη των πολιτών | Web2Learn

Κλαίρη Φραγκιαδάκη

Επικοινωνία, προβολή | Web2Learn

Μπάμπης Χατζηδιάκος

Τεχνικός | ΙΕΠΒΑ Εθνικό Αστεροσκοπίο Αθηνών

Το "AirLimnos" υλοποιείται στo πλαίσιo των προγραμμάτων

Το ECS στοχεύει να επεκτείνει και να ενισχύσει την κοινότητα της Ευρωπαϊκής Επιστήμης των Πολιτών μέσω της δημιουργίας ικανοτήτων και δραστηριοτήτων ενημέρωσης του κοινού σε διάφορους τομείς (κοινωνική ένταξη, ανοιχτά δεδομένα, χάραξη πολιτικής κ.λπ.).

Το έργο εστιάζει επίσης στην ευαισθητοποίηση και τη διεύρυνση των δικτύων επιστήμης των πολιτών στην Ευρώπη μέσω της δημιουργίας νέων συνεργασιών με νέους φορείς και οντότητες. Το ECS περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης, καθώς και εκδηλώσεις διάδοσης και προβολής.

https://eu-citizen.science

Το CitiObs στοχεύει να υποστηρίξει τα Παρατηρητήρια Πολιτών (COs) και πρωτοβουλίες Πολιτών Επιστήμης σε διάφορες πόλεις, βοηθώντας στη δημιουργία, ενίσχυση ή κλιμάκωση συμμετοχικών και ποικιλόμορφων παρατηρήσεων. Επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των πολιτών ώστε να παρακολουθούν ενεργά το αστικό τους περιβάλλον, χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους αισθητήρες και φορητές συσκευές, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του αέρα και σε άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως ο θόρυβος και η αστική θερμότητα.

https://citiobs.eu/demonstrations-open-call-for-alliances