Ο δρόμος της κοινωνικής ενδυνάμωσης και της συμπερίληψης περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση και συνεργασία -σε ισότιμη βάση- των ακουόντων πολιτών με τους Κωφούς και Βαρήκοους συμπολίτες τους. Παράλληλα, ο ρόλος των μελλοντικών εκπαιδευτικών είναι καίριος για την κοινωνική ενδυνάμωση των μαθητών κι αυριανών ενεργών πολιτών μιας κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση του BOLD στη Θεσσαλονίκη στοχεύει στην κοινωνική ενδυνάμωση Κωφών και Βαρήκοων πολιτών μέσα από την συνεργασία τους με φοιτήτριες του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στις ανάγκες και τα ζητήματα προσβασιμότητας που οι Κωφοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν όταν χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, μέσα από τη δράση θα παραχθεί μια σειρά βίντεο στην Ελληνική και Διεθνή Νοηματική Γλώσσα από τις μικτές ομάδες (φοιτητών και Κωφών πολιτών).
Ειδικότερα, οι φοιτήτριες θα συνδράμουν στον συν-σχεδιασμό του σεναρίου και των κειμένων (script) των βίντεο στα ελληνικά, καθώς και στη μετάφραση και προσαρμογή των υποτίτλων στα αγγλικά. Κάθε ομάδα θα επικεντρωθεί σε μια θεματική σχετική με τις ανάγκες των Κωφών στον τομέα της υγείας (βλ. προσβασιμότητα, ευαισθητοποίηση κοινωνίας, κατάρτιση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού). Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα σε ανοικτή πρόσβαση, ενισχύοντας έτσι τη συμπερίληψη και ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες ιατρικής πρόνοιας και στήριξης των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών.
Η δράση υλοποιείται από την ομάδα της Web2Learn, αποτελούμενη από τις Κατερίνα Ζούρου και Στεφανία Οικονόμου, σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μαρίνα Ματθαιουδάκη, το μέλος ΕΔΙΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ευαγγελία Κυρίτση και την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος (ΕΚΒΕ).
Μέσα από τη συνεργασία σε μεικτές ομάδες (ακούοντες φοιτήτριες Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ και Κωφούς πολίτες), η δράση μας επιδιώκει να επιφέρει τα εξής θετικά αποτελέσματα τα οποία φέρουν προστιθέμενη εκπαιδευτική και κοινωνική αξία:
α) την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σε μελλοντικές εκπαιδευτικούς (φοιτήτριες ΑΠΘ) που θα τις επιτρέψουν όχι μόνο να διατελέσουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο με τρόπο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο, αλλά και να ενδυναμώσουν κοινωνικά τους μαθητές τους,
β) την ενίσχυση της φωνής, της πρωτοβουλίας και του αισθήματος του ανήκειν μεταξύ των Κωφών και Βαρήκοων συμπολιτών μας, οι οποίοι θέτουν στο προσκήνιο τις ανάγκες τους για τις οποίες δρουν ενεργά και κινητοποιούνται μαζί με τους ακούοντες.
Γνωριμία των φοιτητριών με τους Κωφούς και Βαρήκοες συμμετέχοντες. Σχηματισμός ομάδων και πρώτες ιδέες για τις θεματικές των βίντεο.
Οριστικοποίηση θεμάτων των βίντεο και συγγραφή των σεναρίων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα βίντεο στην Ελληνική Νοηματική θα είναι κατανοητά, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμα, αναδεικνύοντας τις εμπειρίες των Κωφών στον τομέα της υγείας.
Οι ομάδες θα μοιραστούν την πρόοδό τους, καθώς και τυχόν ζητήματα ή σκέψεις που προέκυψαν. Δημιουργία βίντεο και μετάφραση των υποτίτλων στην αγγλική γλώσσα από τις φοιτήτριες.
Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα βίντεο και θα ακολουθήσει ομαδική συζήτηση για την εμπειρία τους.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.